Kungull me miell

by - July 06, 2017

Gjatë gjithë fundjavës me mami Likën nuk gjetëm dot një emër sesi ta quajmë këtë lloj gatimi. Mami Lika e ka mësuar nga gjyshja e vet Dada, e cila sipas mundësive që kishte herë e bënte vetëm me miell misri (në mungesë të miellit të grurit), herë trazuar miell misri me miell gruri. Idealja është dy tre lugë miell misri në masën totale të miellit të grurit. Mua më vjen përmbarë ta quaj #quiche, por dhe e tillë nuk është se nuk ka krostatën. Byrek i mirëfilltë nuk është se nuk ka petë, por dhe kek i kripur me perime nuk e quajmë dot. Mami Lika këmbëngul për “kungull me miell” duke ju dhënë shpjegimin përse e kemi qujtur kështu. Në rast se ju gjendet kungull i madh, jo sheqeri, mund ta përdorni akoma dhe më mirë se kungujt e njomë që gjejmë lehtësisht në treg.
Për këtë recetë nevojiten kunguj të njomë, qumësht, vezë, gjizë pa kripë dhe padyshim miell. Është një gatim shumë i dashur për fëmijë, kur e pjek shtëpia mbushet si me aromë keku dhe ndërkohë që po shkruaj, mami Lika më thotë që në fshat e bënim dhe me sheqer kur donim të hanim ëmbëlsirë. Unë nuk e kam provuar versionin me sheqer, ndaj po ndaj me ju vetëm atë që kam ngrënë gjatë gjithë jetës time dhe tashmë fëmijët e mi :).

Përbërësit
4 vezë fshati
200 ml qumësht
300-400 gr miell gruri
3 lugë gjelle miell misri
200 gr gjizë pa kripë (opsionale)
1 kg kunguj të njomë
Gjalp fshati
1 filxhan kafe vaj për gatim

Përgatitja
Lajmë kungujt dhe i pastrojmë vetëm kurorën në krye.

Fillojmë t’i grijmë me rende nga ana e dhëmbëve të mëdhenj. Pasi kemi mbaruar këtë proçes i hedhim kripë kungujve dhe e lëmë në qetësi për 10 minuta. Kjo do ndihmojë që kungujt të nxjerrin më lehtësisht gjithë ujin e tepërt. Fillojmë e shtrydhim kungullin fort me duar dhe masën e shtrydhur e hedhim në një enë.

Në një tas rrahim vezët, qumështin dhe gjizën. Masën e hedhim mbi kungujt e shtrydhur. Provojmë për  kripë. Shtojmë miellin e grurit dhe atë të misrit, si dhe vajin. Trazojmë. Kjo është masa e përftuar.


Lyejmë tepsinë ku do pjekim me vaj, me anë të një furçe dhe pluhurosim me miell gruri dhe misri përzier. Shtojmë masën mbi tepsi. Pluhurosim përsëri sipër me miell, spërkatim me pak qumësht dhe hedhim copat e gjalpit si në foto.

Pjekim në 200 gradë në mes të furrës. Prisni sa të ftohet pak përpara sesa ta servirni. Ju bëftë mirë.


  







You May Also Like

0 comments