Monday, February 27, 2017

Jufkat sipas Denisës


Në postimet e mija të hershme ja u kam përmendur Denisën, pikërisht tek “Patëllxhanë të mbushur”. Denisa ka drejtuar kuzhinën e restorantit të saj për shumë vite, kështu që çdo këshillë e Denisës vlen dhe duhet provuar menjëherë. Këtë të shtunë tek pinim kafenë tek shtëpia ime meqë jemi komshije dhe çunat shokë ☺, muhabeti do shtrihej patjetër tek gatimi. Denisa është njohëse shumë e mirë e kuzhinës greke meqë ka jetuar andej për shumë vite, por receta që ndau me mua këtë herë ishte 100% shqiptare, Jufkat e Dibrës me pulë Radostine ☺. Një recetë padyshim shumë e përshtatshme për ditën e dielë, që qëlloi të ishte një ditë e ngrohtë dhe që ne na gjeti duke ngrënë përjashta në oborr. Jufkat ashtu dhe si disa gjellë tipike shqiptare, gatuhen dhe haen në moment, nuk është nga ato pjata që mund t’i gatuash në darkë, për t’i ngrënë të nesërmen në drekë siç bëjmë ne mamatë nga e Hëna në të Premte ☺. Receta më poshtë.

Përbërësit:
1 pulë Radostine
1 pako jufka dibre
1 kokërr qepë
2 degë rozmarinë e freskët (e tharë përndryshe)
Kripë, pipër, spec i kuq pluhur
2-3 lugë vaj ulliri
1 lugë gjalp i shkrirë në copëza

Përgatitja:
Pastrojmë pulën nga lëkurat e tepërta dhe ndajmë në thela. Lyejmë thelat e pulës me kripë, piper të kuq dhe pipër të zi.


Vendosim tenxherën në zjarr me 2 lugë vaj ulliri dhe kaurdisim derisa pula të thajë lëngjet e veta. 

Më pas hedhim ujë derisa mishi të mbulohet (ujë duhet mjaftueshëm sa të mbulojë jufkat, ndaj nëse ka nevojë ja shtoni më vonë), një kokër qepë të pagrirë dhe rozmarinën. Ziejmë për 25-30 minuta derisa pula të zbutet.
Ndërkohë shtrojmë jufkat në tavë, spërkasim sipër me pak gjalpë të shkrirë (një lugë) dhe vendosim për të pjekur në furrë me ventilim në 150 gradë për rreth 30 minuta duke i trazuar herë pas here. 

Kur jufkat marrin ngjyrë u shtojmë sipër racionet e pulës, hedhim lëngun të cilin e kemi rregulluar me kripë (kemi hequr qepën nga lëngu) dhe sigurohemi që jufkat mbulohen me ujë. 
Fusim tavën në fund të furrës në 180 gradë për 10 minuta, duke e trazuar një herë në mes të pjekjes. Jufkat zbuten menjëherë dhe nuk ka problem nëse mbetet pak lëng në tavë. Pasi keni fikur sobën, mbulojeni tavën tuaj me letër alumini dhe lëreni dhe për 5 minuta të tjera në furrën e nxehtë, por të fikur.
Servirni menjëherë. Ju bëftë mirë.



SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig