Kur ja tregova grupit tim në whatsapp fotot e zogjëve, dikujt ju
dukën si breshka, dikujt si kërmill, dikujt si kafshë pylli, por në fakt ato
janë zogjtë e nëna Likës 😍. Po të marrim parasysh që janë zogj brumi, duhet t’ja
tolerojmë dhe mos ngjashmërinë 100% me zogjtë e vërtetë. Nëna Lika na i
solli gati nga Fieri dhe meqë çunat i pëlqyen shumë i ribëri përsëri. Bona dhe
Ana që provuan zogjtë që nëna Lika solli i pëlqyen shumë dhe sot po e
hedh recetën me ngut për Bonën se do t’ja u bëjë vajzave të saj 😊. Si ç‘do përgatitje
brumi me maja merrni kohën e duhur për t’i gatuar zogjtë, pasi duan të paktën 1
orë të vijnë në proçesin e parë dhe të paktën një tjetër 30 minutë përpara sesa
të piqen. Sigurohuni që të keni në shtëpi kokrra piperi (të kuq i përdora unë),
për të krijuar sytë e zogjëve.
Zogjtë që solli nëna Lika.
Përbërësit:
1 kg miell
200 ml qumësht
2 vezë
100 gr sheqer + 1 lugë çaji
1 lugë çaji kripë
1 bustinë maja
200 ml ujë i vakët
Përgatitja:
Në
një tas ku kemi ujë të vakët, shtojmë 1 lugë çaji sheqer dhe tresim majanë. E
ngrohim qumështin (të vakët) dhe hedhim 100 gr sheqer, të cilin e trazojmë që të
tretet.
Tek mielli hedhim kripën, krijojmë një gropë në mes ku shtojmë 1 vezë
të plotë dhe të bardhën e vezës tjetër (të verdhën e ruajmë mënjanë sepse do
lyejmë zogjtë përpara se ti futim për të pjekur).
Shtojmë ujin e vakët ku kemi tretur majanë, qumështin dhe fillojmë të
zëmë brumin. Rregulloni sipas nevojës me miell apo me ujë të vakët derisa brumi
t’ja u lërë duart e pastra. E punoni për disa minuta mbi tavolinën e punës dhe
e lini mënjanë në temperaturë ambjenti, mbuluar me nje pecetë pak të njomur për
1 orë derisa brumi të vijë.
E ndajmë brumin në 4 copa dhe secilën copë e hapim si në foto. Tubin e
brumit e ndajmë në disa copa dhe me secilën copë do krijojmë një zog.
Fillimisht secilën copë të brumit e hapim si tub, më pas me një lidhje
si në foto krijojmë zogun, duke ja shtypur pak pjesën e kokës. Me majën e një
thike krijojmë këmbët e pasme dhe krahët e zogut. Dy kokra piperi do krijojmë
sytë dhe zogu është gati për pjekje 😊.
Rrahim të verdhën e vezës ku kemi shtuar 1 lugë gjelle ujë dhe gjysëm
luge sheqer dhe me anën e një furçe lyejmë të gjithë zogjtë. Me
këtë sasi mielli do ju dalin mbi 20 zogjë, ndaj do vini dy tepsi në furrë.
Ndërkohë që tepsia e dytë ka kohë sa të piqet e para, në mënyrë që brumi të vijë
dhe për gjysëm ore, tepsinë e parë e fusim në furrë me 50-60 gradë për 10-15
minuta për të përshpejtuar proçesin e ardhjes dhe më pas e çojmë furrën në 180
gradë, derisa zogjtë të kenë marrë ngjyrë të artë. Ju bëftë mire.
No comments
Post a Comment