Fruti kumquat është shumë i njohur
për banorët e Fierit, prej nga jam dhe unë. Në shtëpinë tonë ka mbi 5 vjet një
vazo “gjigande” për të cilën im atë përkujdeset shumë, ngaqë unë e preferoj si
frut dhe nuk lë askënd t’i afrohet se mos i këpusin ndonjë kokërr 🤗.
Mami Lika nuk është se e bëri
glikon me “mandarinën kineze” (siç ma ka
quajtur im atë ditën që më prezantoi këtë pemë) me pemën e vogël që ajo
mban në ballkon, ajo e siguroi frutin nga një mik i familjes që ka mbjellë disa të tilla në bahçe.
Për ju që jetoni në Tiranë unë kam parë që shiten të paketuara tek Conad, pranë
frigoriferit të fruta – perimeve.
Meqë shumë nga ju e kërkuan recetën, dje unë e postova jo siç bëj zakonisht me anë të postimeve të mia në blog, që e ritheksoj është ditari më i shtrenjtë online që kemi si familje, por me anë të një teksti të detajuar poshtë fotos së glikosë. Që mos të dal nga tradita ime e ruajtjes së recetave të familjes, po i dedikoj dhe shkrimin e merituar në blog. Unë nuk kam foto hap pas hapi sesi e ka përgatitur mami Lika glikonë në kuzhinën e saj, por kam hapa shumë të qartë që të gjithë ju ta kuptoni e ta realizoni në shtëpitë tuaja, si dhe foto sesi e shijuam ne në shtëpinë tonë 🤗. Faleminderit që më lexoni ❤.
Ndërsa video është klikuar 1766 derimë tani :).
Kumquat
Sheqer
Sheqer
Meqë nuk kam foto illustrative për
proçesin e përgatitjes, po i shënoj hapat me numra për të qenë sa më e qartë 🌻😍.
1. I marrim kumquat, i lajmë dhe me nje
krruajtëse dhëmbësh i çpojmë në 3-4 vende.
2. Më pas i vendosim në ujë me gëlqere
për 2-3 orë. 1 apo dy grushta gëlqere i tresim ne aq ujë sa të mbulohen
frutat.
3. Pasi i nxjerrim nga gëlqerja i
shplajmē disa herë derisa të dalë ujē i pastër.
4. I vendosim frutat të ziejnë, i lëmë
nê zjarr 5 minuta nga momenti i vlimit dhe i provojmë për hidhërim. Nëse fruti
rezulton i hidhur, derdhim ujin, dhe e rivendosim përsëri kumquatët të ziejnë.
Këtë proçedurë mami Lika e bëri 3 herë.
5. Pasi frutit ti ketë dalë hidhërima e
vendosim në një kullesë për 30 minuta sa tē kullojë uji i tepërt.
6. Peshojmë masën e kumquatëve pasi
kanë kulluar që të llogarisim sasinë e shërbetit.
7. Nëse kemi 1 kg kumquat, shtoni 1kg e
200 gr sheqer dhe JO 950 ml ujë sipas formulës, por 650-700 ml ujë sepse fruti
vet mban ujë nga vrimat që i bëmë në fillim të proçesit.
8. E lëmë në zjarr tê ziejë derisa
fruti të jetë mbushur me shërbet dhe të jetë ëmbëlsuar dhe shêrbeti kur e
vendosni mes gishtit tregues dhe të madh zgjatohet pak si fije peri tha mami
Lika 😍.
9. Shijojeni glikonë pasi të jetë
ftohur e tëra 😊.
Ju bêftë mirë 🌹
No comments
Post a Comment