Tava
me bathë në shtëpinë tonë na sjell ndërmend çdo muaj Maj të vitit, ku
tradicionalisht gatuhet tava me bathë disa herë gjatë muajit dhe tava me oriz
dhe bibë (zogu i patës). Nuk e di sesa tipike është tava me bathë në familjet
tuaja ose në zonat prej nga vini, por në familjen tonë Fierake nuk ka kaluar
muaj Maj për aq sa unë mbaj mend, mos të gatuanim tavën tonë të preferuar. E di
që jam pak si vonë me ketë recetë të gatuar dhe fotografuar 2 muaj më parë nga
unë, por sot që i erdhi radha do mbetet gjithmonë në ditarin tim të gatimeve si
një recetë dedikuar xhaxhait tim që sivjet bën 4 vjet i ndarë nga kjo jetë. Xhaxhai
im Nasi, ndryshe nga sa mund të mendoni se do them, nuk e “duronte” dot tavën
me bathë, e cila i kujtonte fëmijërinë dhe varfërinë e skajshme, ku Maja (siç i
kemi thirrur gjyshes tonë) ja gatuante gjatë gjithë stinës së pranverës, në
mungesë të bulmetit apo perimeve jo të shumta në këtë stinë. Kur xhaxhai ishte ende në këtë jetë bënim shpesh shaka “hajde sot për drekë nga ne se kemi bathë” “bobobo
bathë mos mbifsh thoshte se aq shumë kam ngrënë nga duart e nënës dhe aq shumë
më kujton varfërinë me të cilën jemi rritur”.
Nëse
60 vjet më parë batha ka qenë ushqim i të varfërve, sot është nga bishtajoret më
të kërkuara në dieta për shkak të përbërësve të saj me shumë ujë, fibra,
proteina dhe sasi të pakonsiderueshme të yndyrës.
Bathën e freskët në
muajin maj unë e siguroj nga kontaktet e mia në fshat, ajo nuk gjendet lehtësisht
në tregun e fruta perimeve. Një arsye tjetër përse u ula me ngulm sot ta
shkruaj këtë recetë është dhe Juli, shoqja ime në Kanada, që kishte blerë bathë
të freskët dhe donte recetën myzeqare të gatimit 🤗. Diçka që duhet të mbani mend kur gatuani
bathën. Nëse keni siguruar bathë shumë të njoma që do të thotë kokrra e bathës e ka cipën të hollë mund ti gatuani bashkë me to. Nëse batha ka një lëkurë të trashë dhe
pak të zbardhur në ngjyrë, duhet që pasi ti zjeni ti pastroni bathët nga cipat
një më një.
Përbërësit:
Bathë kokërr
½
kg qepë e njomë
2
tufë kopër
1
filxhan çaji kumbulla të vogla të tharta
Vaj
ulliri
1
lugë çaji spec i kuq
2
lugë gjelle miell
Kripë
Përgatitja:
Ziejmë
bathët. Siç ja u shpjegova më lartë nëse batha kokërr ka cipë të hollë mos i
pastroni ato. Në të kundërt pas zierjes do duhet ti qëroni kokrrat e bathës një
për një nga cipa e trashë. Në rastin tim bathët ishin shumë të njoma dhe nuk
kishin nevojë për proçesin e heqjes së lëkurës. I shtroni bathët në tavën e
gatimit, mbi to hidhi kumbullat dhe filloni me përgatitjen e gjellës.
Në
një tigan me vaj ulliri (ose vaj për gatim) shtoni qepët e njoma të grira bashkë
me gjethet jeshile. I kaurdisim qepët në flakë të ulët me kapak sa ato të ulin
volumin dhe të “vriten” pak.
Në këtë moment shtojmë
specin e kuq, kripën dhe dy lugë miell dhe trazojmë mirë.
Shtojmë një gotë ujë, dy tufat e koprës së grirë
dhe rregullojmë masën me kripë nëse ka ende nevojë. Fikeni zjarrin. Gjellën që sapo
gatuam e shtojmë mbi bathët dhe tavën e fusim në furrë të parangrohur më parë në
200 gradë.
Tava
është gati kur krijon një cipë sipër dhe ka tharë gjysmën e lëngut të
parapjekjes. Lëreni tavën me bathë në qetësi për 10 minuta dhe servireni me pak
vaj ulliri sipër dhe bukë të thekur sipas dëshirës. Ju bëftë mirë.
p.s.
kështu është mënyra sesi e gatuan mami Lika. Sado të mundohem unë ta bëj
si ajo, tava e mami Likës është gjithmonë më e mira. Nuk di se çfarë i bën mami
që e nxjerr aq të shijshme, që unë nuk e arrij dot megjithëse kam vite që e
gatuaj dhe në shtëpinë time. #mamafoodisthebest
Bona te lumshin duart si per receten ashtu edhe per permbajtjen e shkrimit.
ReplyDeleteFaleminderit Julka. E kisha shume me merak rrefimin e dashurise per taven me bathe.
ReplyDeletePershendetje keto jan hide apo kumbulla , se mua me duken si hide .
ReplyDeletePershendetje.Jane kumbulla, por ngaqe kane ndejtur ne ngrirje, kur i nxjerr marrin kete ngjyre. Jane thjesht kumbulla sheqeri qe jane te kesaj periudhe.
DeleteTava e Myzeqes.
ReplyDelete