Përbërësit:
4-5 presh të plotë
1 gotë qumësht
1 filxhan kafe oriz
350 gr miell
1-2 petë të pjekur (opsionale)
Kripë, piper
Vaj & gjalpë
Përgatitja:
Fillimisht zëmë brumin e byrekut me miell, kripë, pak vaj dhe ujë të
vakët. E lëmë brumin në qetësi derisa të bëhet gati harxha. Pastrojmë dhe grijmë
preshin të plotë në copa të vogla. Unë e hedh në një tenxhere ku kam shtuar një
gotë të vogël me ujë dhe e lë në zjarr të avasht sa të zbutet i gjithi dhe uji të
avulloj. Në këtë moment i shtoj një lugë gjelle gjalp brumë, orizin, qumështin,
rregulloj me kripë dhe piper dhe e heq nga zjarri. Pra nuk e lë në zjarr që të
ziejë orizi me qumështin.
Fillojmë
hapim petët e byrekut. Unë e bëra me dy zemra. 3 petë poshtë, zemër, 2 peta të
pjekura (petët e pjekura janë opsionale, por kur ke shumë harxhë dhe ajo është
pak e ujshme, petët e pjekura bëjnë një lidhje të mirë të byrekut), zemër dhe
2-3 petë të fundit. Ndërkohë që krijojmë këto shtresa spërkasim herë pas here
me vaj për gatim ku kemi shtuar pak gjalp të tretur. Byrekut me presh i shkon
shumë për shtat aroma e gjalpit.
Vendosim
byrekun për të pjekur në 200 gradë në furrë të parangrohur dhe uluni të pini një
kafe 😜.
Shijoni byrekun me presh sipas mami Likws dhe kalofshi bukur ❤.
Shhendetshem, i shkelqyer
ReplyDeleteFaleminderit Zamira
DeleteValbona kam provuar disa nga recetat e tua, me kane dale te shkelqyera, bravo, te thjeshta te sqaruara shume mire, faleminderit.
ReplyDelete