Kush mĂ« ka shoqe đ,
e di dobësinë time për Anglinë ndaj dhe kërkimit për një recetë panetone sa më
pak tĂ« komplikuar do e bĂ«ja tek recetat britanike đ€. Pra kjo Ă«shtĂ« njĂ« panetona
angleze le ta quajmë, pavarësisht se origjina e Panetones eshte Italia.
Ju lashë pak në pritje për këtë recetë, por si çdo recetë e re delikate
dhe pak impenjuese mĂ« duhet ta testoja disa herĂ« vet, pĂ«rpara se sa t’ja u shĂ«rbeja
juve. Dhe pas herës së 4 së provës, jam gati për çdo këshillë dhe sugjerim që
do më kërkoni.
Unë do ju sugjeroj dy shijet e mia të preferuara, ku nuk mungon lëkura
e portokallit e karamelizuar, të cilën e kam përgatitur vet.
Meqë Krishtlindjet nuk mund të kuptohen pa panetone, përvishni mengët
dhe mos mendoni se është recetë e parealizueshme dhe se do ju duhet 3 ditë kohë.
Kjo recetë është gati për tu shijuar në 5 orë. Nuk është panetonja perfekte,
por perfeksioni saj është dashuria, kërshëria, padurimi për ta parë kryelartë
dhe aromatike në tavolinën tuaj. Unë kam dhe një recetë tjetër panetone në
blog (frymĂ«zuar nga njĂ« blogere italiane), por miq mĂ« lejoni t’ju them se receta
britanike është #familylove.
Përfshini gjithë familjen në përgatitjen e saj. Unë pata fatin që të
jem me njerëzit e mi më të dashur, ditën që përgatita panetonen e dytë, ku
stafi i “Vizioni Pasdites” erdhi pĂ«r tĂ« na xhiruar. Nuk kam foto tĂ« asaj
panetone, veç video, por për të gjithë ju do jetë video e plotë që do transmetohet
këto ditë në Vizion+. Do i kushtoj një postim të veçantë kësaj dite dhuratë për
mua dhe RudinĂ«n time đ.
VijojmĂ« me recetĂ«n se ju plasaaaa đđ
Përbëresit:
550 gr miell Manitoba
250 gr gjalp
5 kokrra vezë mesatare
100 gr sheqer
Lëkura e një portokalli & limoni
150 gr çoko në copa & 50 gr lëkura portokalli të karamelizuara (versioni
i parë i mbushjes)
80 gr rrush i thatë, 80 gr lëkura portokalli të karamelizuara + 3 lugë
rum (versioni i dytë i mbushjes)
1 bustinë vanilje
1 majë luge kripë
1 formë për panetone
Për përgatitjen e majasë:
10 gr maja e thatë kokrizore
4 lugë gjelle qumësht
1 lugë gjelle sheqer
PĂ«rgatitja:
Fillojmë me përgatijen e majasë. Ngrohim qumështin, shtojmë majanë dhe
sheqerin dhe lëmë mënjanë për 5 minuta.
Ndërkohë rrahim gjalpin në temperaturë ambjenti sa gjalpi fillon e zbeh ngjyrën dhe shtojmë vezët një nga një.
Marrim një tas më të madh ku shtojme miellin, kripën, vaniljen. Hapim një vrimë në mes të miellit dhe shtojmë majanë dhe masën me gjalp dhe vezë.
Fillojmë trazojmë më lugë silikoni ose druri derisa të mblidhet e
gjithë masa e brumit. Më pas e shtrojmë brumin në një sipërfaqe të lyer me
miell dhe punojmë brumin mbi të për 5-6 minuta. Nuk ka ndonjë teknikë speciale,
thjesht mundohuni të bëni palosje të brumit.
Duart në këtë fazë duhet të jenë kështu, dmth brumi duhet të jetë kaq ngjitës.
Vendoseni masën e brumit në një tas, mbulojeni me një pecetë dhe lëreni në ambjentin tuaj të ngrohtë për 2 orë. Pas dy orësh brumi ka dyfishuar masën.
Ndërkohë rrahim gjalpin në temperaturë ambjenti sa gjalpi fillon e zbeh ngjyrën dhe shtojmë vezët një nga një.
Marrim një tas më të madh ku shtojme miellin, kripën, vaniljen. Hapim një vrimë në mes të miellit dhe shtojmë majanë dhe masën me gjalp dhe vezë.
Duart në këtë fazë duhet të jenë kështu, dmth brumi duhet të jetë kaq ngjitës.
Vendoseni masën e brumit në një tas, mbulojeni me një pecetë dhe lëreni në ambjentin tuaj të ngrohtë për 2 orë. Pas dy orësh brumi ka dyfishuar masën.
Këshillë 1: Nëse do
bëni mbushjen me rrush të thatë, vendoseni rrushin dhe lëkurat e portokallit në
një tas, shtoni aty rumin dhe ngroheni për 2-3 minuta në mikrovalë. Rumi do
thithet i gjithĂ« nga frutat dhe ato do zbuten e fryhen đ.
UnĂ« panetonen time e preferoj mĂ« çokollatĂ« se kĂ«shtu ma duan çunat ndaj nuk ka nevojĂ« pĂ«r pĂ«rgatje si mĂ« lartĂ«. Thjesht shtoj copat e çokos dhe portokalles mbi brumin e ardhur tashmĂ«, tĂ« cilin e kam shtruar nĂ« njĂ« sipĂ«rfaqe me miell. Punoj brumin derisa çoko dhe lĂ«kura e portokallit tĂ« shpĂ«rndahet njĂ«trajtĂ«sisht dhe me pas e punoj brumin me duar jo mĂ« mbi banak, por midis duarve duke e zgjatur dhe palosur disa here si nĂ« foto…sa qejfffff hahaha.
TashmĂ« vendosim paneton nĂ« formĂ«n e vet. KĂ«to forma i gjeni tek Neranxi, i cili nga vjet i kishte dyfishuar çmimet…po hajde s’kemi ç‘a tĂ« bĂ«jmĂ«….shyqyr dhe kaq hahaha.
KĂ«shillĂ« 2: PĂ«r pĂ«rmasat e kĂ«saj panetone preferohet forma si lule se Ă«shtĂ« mĂ« e madhe se forma tradicionale. NĂ«se e doni si forma tradicionale ju sugjeroj nga eksperienca e 4 panetoneve tashmĂ« ahahah, qĂ« tĂ« blini tek Neranxi formĂ«n tradicionale dhe njĂ« formĂ« mĂ« tĂ« vogĂ«l si njĂ« “baby panettone” e kĂ«saj forme sepse masa vjen shumĂ« dhe mund “t’ju derdhet” gjatĂ« pjekjes đ. Ka forma “babypanettone” tek Neranxi. NĂ«se veproni kĂ«shtu hiqni njĂ« grusht brumĂ« nga masa pĂ«rfundimtare e brumit dhe e lini tĂ« vijĂ« aty.
UnĂ« panetonen time e preferoj mĂ« çokollatĂ« se kĂ«shtu ma duan çunat ndaj nuk ka nevojĂ« pĂ«r pĂ«rgatje si mĂ« lartĂ«. Thjesht shtoj copat e çokos dhe portokalles mbi brumin e ardhur tashmĂ«, tĂ« cilin e kam shtruar nĂ« njĂ« sipĂ«rfaqe me miell. Punoj brumin derisa çoko dhe lĂ«kura e portokallit tĂ« shpĂ«rndahet njĂ«trajtĂ«sisht dhe me pas e punoj brumin me duar jo mĂ« mbi banak, por midis duarve duke e zgjatur dhe palosur disa here si nĂ« foto…sa qejfffff hahaha.
TashmĂ« vendosim paneton nĂ« formĂ«n e vet. KĂ«to forma i gjeni tek Neranxi, i cili nga vjet i kishte dyfishuar çmimet…po hajde s’kemi ç‘a tĂ« bĂ«jmĂ«….shyqyr dhe kaq hahaha.
KĂ«shillĂ« 2: PĂ«r pĂ«rmasat e kĂ«saj panetone preferohet forma si lule se Ă«shtĂ« mĂ« e madhe se forma tradicionale. NĂ«se e doni si forma tradicionale ju sugjeroj nga eksperienca e 4 panetoneve tashmĂ« ahahah, qĂ« tĂ« blini tek Neranxi formĂ«n tradicionale dhe njĂ« formĂ« mĂ« tĂ« vogĂ«l si njĂ« “baby panettone” e kĂ«saj forme sepse masa vjen shumĂ« dhe mund “t’ju derdhet” gjatĂ« pjekjes đ. Ka forma “babypanettone” tek Neranxi. NĂ«se veproni kĂ«shtu hiqni njĂ« grusht brumĂ« nga masa pĂ«rfundimtare e brumit dhe e lini tĂ« vijĂ« aty.
Përpara se të shtroni brumin në formën finale të pjekjes, vendoseni
formën mbi një tavë tjëtër si në foto se më pas nuk do e kaloni dot. Kështu do
e piqni panetonen, formën e saj të vendosur brenda një tave tjetër. Më poshtë keni foto sesi ka ardhur panetone në të dyja format.
Lëreni brumin e panetones dhe 1 apo 1.5 orë në formën e vet derisa ai të ketë dyfishuar përsëri përmasat. I bëni një kryq sipër dhe vendoseni për të pjekur në 170 gradë për 50 minuta ose derisa shkopi që do bëni provën e pjekjes të dalë i pastër.
LĂ«reni panetonen tĂ« ftohet tĂ«rĂ«sisht pĂ«rpara sesa ta “shqyeni” đđđ
Unë do ju servir foto nga 2 panetonet që bëra se dy të tjerat kanë qenë
gjatĂ« filmimeve dhe skam foto tĂ« bukura đđ.
GĂ«zuar festat MIQ ❤❤❤
Kjo eshte Bona e palodhur dhe duararte đ
ReplyDeleteLove you Nikki :)
ReplyDelete