Thursday, May 17, 2018

Kek me miell misri dhe portokall

Me plot gojën të paktën për shijet e familjes time, ky është një kek për shpirtin. I thjeshtë, i shijshëm, i butë, aromatik sa më s’ka. Kreditet për këtë recetë i shkojnë koleges time në punë dhe në pasion Esmeraldës. Esi, ka faqen e saj në facebook dhe Instagram (kliko këtu), ku poston recetat që ajo gatuan. Çdo gatim apo recetë që kam provuar nga “Si shjon” ka qenë super dhe patjetër për t’u ribërë. Për të gatuar këtë recetë siç duhet, ju nevojitet të dilni nga shtëpia dhe të blini një tepsi që nuk ngjit me diametër 20 – 22 cm dhe një miell misri pak ndryshe nga ai që blejmë gjithmonë. Miellin e gjeni tek Neranxi, kushton 90 Lek (500gr). 

Ky kek kërkon patjetër këtë lloj miell misri i cili është i verdhë dhe shumë i imët. Nëse përdorni miell tjetër misri, nuk jap dot garanci në cilësinë e pjekjes apo përbërjes së kekut pas pjekjes. Përbërësit e tjerë i  keni në shtëpi, e sigurtë :). Përdorni të njëjtin filxhan çaji si masë për të gjithë përbërësit.
Përbërësit (8 racione):
  • Gjysmë filxhan çaji vaj ulliri (mund ta shtoni pak dhe me vaj luledielli /misri)
  • 2 vezë
  • ¾ filxhan çaji sheqer
  • Lëngu dhe lëkura e 1 kokër portokalli
  • 1 e një çerek filxhan çaji miell gruri për çdo përdorim
  • Gjysëm filxhan çaji miell misri
  • 1 bustinë pluhur për pjekje
  • ½ luge çaji kripë
  • Vanilje
Përgatitja:
Në një tas shtojmë përbërësit një nga një. Fillojmë me grirjen e lëkurës së portokallit dhe më pas I shtrydhim lëngun. Hedhim vajin, vezët, 2 llojet e miellit, pluhurin pjekës, kripën, vaniljen dhe trazojmë me rrahësen manuale, jo më shumë se 2 minuta. Masa e kekut është gati.
Lyejmë me vaj një tepsi që nuk ngjit me diametër 20-22 cm. Nëse nuk e keni këtë tepsi në shtëpi mund të vendosim në tavë letër për pjekje, të cilën gjithashtu e lyejmë përsipër me pak vaj që keku të dalë kollaj pas pjekjes. E hedhim në tepsi dhe e pjekim për 30-35 minuta në 160 gradë




Për të siguruar pjekjen e mirë të ëmbëlsirës, e provojmë duke futur një kruajtëse dhëmbësh ose një majë thike në kek. Nëse del e pastër, keku është pjekur dhe kulluar siç duhet. E lemë të ftohet në tepsi dhe më pas e kthejmë përmbys mbi pjatancën e servirjes. E spërkatim me sheqer pluhur dhe zbukurojmë me fruta sipas dëshirës.








Unë ja u gatova miqve të mi ditën e shtunë. Darka ishte me sushi dhe ca gatime të tjera të lehta :). Më poshtë keni dhe disa foto nga tavolina e asaj mbrëmje. Ju bëftë mirë.









SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig