Nuk
e di pse kam lënë për kaq kohë jashtë blog-ut një nga recetat më të përkryera të
mami Likës “Krem Karamel”, ëmbëlsirë të cilën mami Lika e ka qarë gjithmonë. ❤
Edhe
disa ditë më parë që vendosa ta gatuaj, nuk është se u kujtova vet. Ishte
kushurira ime në Amerikë, e cila është në pritje të fëmijës së tretë, në
mes të natës për ne ballkanasit e pasdite për Nadën në kontinentin tjetër 😛, më kërkoi
recetën nga mami Lika. A mund ta lija në pritje unë një grua shtatzanë deri të
nesërmen në mëngjes për recetën? Kurrsesi jo!
🤗Ndaj
zgjova mami Likën e cila ashtu përgjumësh
më shpjegoi recetën në detaje. Në këto kushte, si grua nepsqare që jam 😛vendosa
ta bëj dhe vet dhe me këtë rast "Krem Karameli" i mami Likës fiton dhe vendin e
vet në blog 🤗. Përpara se t’ju
rendis përbërësit më lini t’ju sqaroj. Nëse do bëni 1 litër e gjys qumësht do
ju duhet ta vendosni furrën dy herë, por ja vlen 😋.
Meqë unë kaq bëra po listoj përbërësit më poshtë:
Përbërësit për kremin:
1
e ½ litër qumësht
8
kokrra vezë
4
lugë gjelle sheqer
1
bustinë vanilje
Përbërësit për
karamelin:
100
gr sheqer
Shënim:
nëse do të bëni 1 litër qumësht do shtoni 6 vezë. Sheqerin e pakësoni vet sipas shijes.
Përgatitja:
Nëse
nuk keni enë të vogla që futen në furrë, mund ta bëni krem karamelin në një
tave të madhe xhami. Shijon njëlloj, thjesht nuk e përmbysni dot 😍.
Unë
në foto ju kam nxjerrë 3 modele të ndryshme ku mund të piqni krem karamelin.
Lyejm tasat paraprakisht me gjalp.
Në
një tenxhere të vogël shtojmë sasinë e sheqerit për karamelin dhe pa e trazuar
asnjëherë, por veç rrotullimeve të tenxheres në mënyrë që masa të karamelizohet
në mënyrë homogjene, krijojmë karamelin në flakë mesatare. Kur karameli të jetë
gati e shtojmë atë lugë lugë menjëherë nëpër tasa.
Ndërkohë
që do rrahim 8 vezët në një tas bashkë me sheqerin (4 lugë), vendosim qumështin
të ngrohet sikur do e zini kos (bëni testin me gishtin e vogël, për nxehtësinë
e duhur). Hiqeni qumështin nga zjarri kur të jetë ngrohur mjaftueshëm sa ta
durojë gishti dhe me garuzhde e shtoni atë ngadalë tek vezët, duke mos ndaluar
rrahjen me mikserin elektrik. Vijoni kështu derisa të mbaroj i gjithë qumështi.
Masa është gati. Ndajeni atë nëpër tasa. Mund të krijohet pak shkumë gjatë këtij
proçesi. Mos e hidhni atë poshtë. Hiqeni mënjanë dhe më pas shtojeni tek ena më
e madhe si në rastin tim ku do piqni karamelin.
Vendosini tasat e vegjël në një tepsi, mbusheni tepsinë më ujë të nxehtë dhe futeni në furrë të ngrohur në temperaturë maksimale,
Uleni furrën në 250 gradë dhe i lini
të piqen derisa krem karameli të ketë zënë një shtresë të artë sipër. I lini të
ftohen në temperaturë ambjeni.
Më pas i fusni ato në frigorifer dhe i servirni
me fruta ose thjesht sipas dëshirës:
Shënim:
përpara se ta ktheni formën tuaj në një pjatë, me majën e një thike ngacmoni anësoret
e kremit që janë ngjitur pas formës tuaj dhe më pas përmbyseni atë. Ju bëftë
mirë.
No comments
Post a Comment