Thursday, November 7, 2019

Oriz i zi me karkaleca

Kur miq të mirë të sjellin karkaleca që mezi ti mban dhe dora, je në mëdyshje për të sjellë receta me shije të thjeshta që të shijojnë duke e fshirë tiganin me çapa buke apo receta “fancy” për të patur një prezantim ndryshe. Vendosa ti sjell të dyja këto shije për mos ti mbetur hatri asnjerës 😋.
Karkaleca në tigan me gjalp dhe hudhër, një gatim që është gati në 5 minuta dhe që mund të jetë darka ose dreka e shpejt perfekte. E shijshme sa s’ka padyshim. Sipas mendimit tim, ndonjëherë përgatitjet më të thjeshta të ushqimit mund të jenë më të shijshmet. Nuk keni nevojë të shtoni shumë karkaleca për t'i dhënë shije salcës, e cila është e mbushur me aromë dhe është një shoqëruese perfekte mbi pasta ose oriz.
Që mos ti hyja me çap salcës të krijuar vendosa të gatuaj një rizoto, me oriz të zi dhe kungulleshka jeshile. Për mua një pjatë e plotë dhe plot shije. Përbërësit në këtë recetë nuk janë ato që na gjenden përditë në shtëpi, por kur kemi produkte deti kjo recetë do ju zbukuroj tavolinën dhe shijen.



Përbërësit për karkalecat:
800 gr karkaleca të pastruar
40 gr gjalp (2 lugë gjelle)
2 lugë çaji hudhër të grirë
Lëngu i një limoni
2 lugë çaji majdanos i grirë
Kripë, piper
Përbërësit për orizin e zi
1 filxhan çaji oriz i zi
3 filxhan çaji ujë
2-3 lugë gjelle vaj ulliri
2 kungulleshka
Kripë, piper
Përgatitja:
Këshilla ime për këtë recetë është përdorimi i karkalecave të mëdhenj, nëse keni mundësi ti blini. Shtoni gjalpin në tigan dhe pasi ai të jetë shkrirë, shtoni karkalecat e pastruar. Për qejfin tuaj disa karkaleca mund ti skuqni siç janë me lëvozhgë. Në varësi të madhësisë së karkalecave mund të duhen 2-3 minuta kaurdisje në secilën anë. Kur ti ktheni karkalecat nga ana tjetër, shtoni hudhrën, dhe shuani me lëngun e limonit. Sapo karkalecat kthehen në ngjyrë të bukur rozë, janë gati dhe hiqini nga zjarri.





























Në dy enë të tjera përgatisim orizin dhe kaurdisim kungujt. Orizi i zi në paketim ka masën 2 ujë 1 oriz, por unë i shtova 3 ujë. E shplani orizin mirë dhe hidheni direkt në ujë (pa kripë) të ftohtë dhe e lini të ziejë derisa të pi ujin në zjarr të ulët mesatar.
Në tigan me dy lugë vaj ulliri kaurdisni kungullin. Kur orizi të jetë gati e hidhni atë mbi kungulleshka dhe trazoni 2-3 minuta në zjarr sa përbërësit të lidhen. Rregulloni me kripë dhe piper sipas shijes. Servireni me karkalecat e gatuar më lart dhe pak nga salca e tyre.
Ju bëftë mirë ❤🙏










































SHARE:

1 comment

Blogger Template Created by pipdig