Unë e mbaj veten për vajzë me
shije fshati, por gjatë gjithë jetës time i kam bërë lëmsh emrat e shpesëve apo
shpendëve të fshatit. Për leksionin më poshtë u bë shkas receta që do ju servir
sot me rosën nga rrjeti i dyqaneve Natyral.
Leksion nga mami Lika:
Rosa bën rika. Rosa ka burrë
rosakun. Rosa haet në çdo kohë/muaj të vitit. Rosës i marrim vezët për konsum.
Pata bën biba. Pata ka burrë
patokun. Kur nuk kishim vezë rose hanim dhe vezë pate në kohën tonë – citon mami
Lika 😊. Biba dhe pata në Myzeqe preferohet të
konsumohet nga muaji Maj dhe gjithë beharin. Shprehja për Vit të Ri e myzeqarëve
është: Përshesh pate, mish kaposhi.
Pas këtij leksioni kuptova që unë
nuk paskam gatuar ndonjëherë rosë në shtëpinë time. Unë vetëm kam ngrënë rosë
gatuar nga të tjerët 😊. Ajo që paska gatuar mami Lika gjatë gjithë
muajve Maj ndër vite paska qenë Bibë 😊.
Një etapë e re në jetën dhe kuzhinën
time ku filloj të gatuaj rosën për herë të parë, ndaj e fillova me rosën më të
mirë në treg. Rosa nga rrjeti i dyqaneve Natyral rritet krejtësisht në gjendje
të lirë dhe ka një shije perfekteeee. E them tani që po shkruaj këtë postim ku
nga rosa jonë nuk kanë mbetur as kockat
se ja servirëm qenit të oborrit 😊. Kur produkti është i kësaj cilësie duhet ti
gëzojmë të gjithë 😊.
Gatimi sot nuk është tradicional
sepse nuk është recetë shqiptare. Është recetë e të preferuarit tim Jamie 😊.
Do ju sqaroj hap pas hapi gatimin,
servirjen dhe si do e ruaj yndyrën që doli nga rosa.
Përbërësit për marinimin e Rosës:
Rosë nga rrjeti i dyqaneve Natyral
Kripë, piper miks, spec i kuq (jo
djegës)
Perime:
3-4 Karrota
2-3 trupa Selino
1 kokërr qepë e kuqe
1 kokërr e plotë hudhër
Përgatitja:
Rosa vjen e pastruar nga dyqani bashkë me të brendshmet, tamam siç do na e sillte gjyshja nga fshati 😊.
Pas kësaj kohe, e nxjerrim tavën nga furra, shtojmë perimet e grira në copa të mëdha dhe e kthejmë rosën me gjoks përpjetë si rosë nga Vlora 😊.
Ja dhe servirja
jonë. Po të ishte se do e haja vetëm orizin me rosë do ja kisha hedhur gjithë perimet
mbi oriz, por duke qenë se janë dhe dy çunat që shijojnë i mbajta perimet veçantë
për mua dhe bashkëshortin 😊. Rosa shoqëruar me pilafin dhe perimet e
pjekura në lëngun e saj, një gatim aq festiv sa duhet renditur në listën e
gatimeve kryesore që fillojmë e përgatisim përgjatë gjithë festave Nëntor – Dhjetor
ose sa herë duam të impresionojmë të dashurit tanë 💓.
No comments
Post a Comment