Thursday, November 5, 2020

Rosë e pjekur jo tradicionale

 

Unë e mbaj veten për vajzë me shije fshati, por gjatë gjithë jetës time i kam bërë lëmsh emrat e shpesëve apo shpendëve të fshatit. Për leksionin më poshtë u bë shkas receta që do ju servir sot me rosën nga rrjeti i dyqaneve Natyral.

Leksion nga mami Lika:

Rosa bën rika. Rosa ka burrë rosakun. Rosa haet në çdo kohë/muaj të vitit. Rosës i marrim vezët për konsum.

Pata bën biba. Pata ka burrë patokun. Kur nuk kishim vezë rose hanim dhe vezë pate në kohën tonë – citon mami Lika 😊. Biba dhe pata në Myzeqe preferohet të konsumohet nga muaji Maj dhe gjithë beharin. Shprehja për Vit të Ri e myzeqarëve është: Përshesh pate, mish kaposhi.

 

Pas këtij leksioni kuptova që unë nuk paskam gatuar ndonjëherë rosë në shtëpinë time. Unë vetëm kam ngrënë rosë gatuar nga të tjerët 😊. Ajo që paska gatuar mami Lika gjatë gjithë muajve Maj ndër vite paska qenë Bibë 😊.

Një etapë e re në jetën dhe kuzhinën time ku filloj të gatuaj rosën për herë të parë, ndaj e fillova me rosën më të mirë në treg. Rosa nga rrjeti i dyqaneve Natyral rritet krejtësisht në gjendje të lirë dhe ka një shije perfekteeee. E them tani që po shkruaj këtë postim ku nga rosa jonë nuk kanë  mbetur as kockat se ja servirëm qenit të oborrit 😊. Kur produkti është i kësaj cilësie duhet ti gëzojmë të gjithë 😊.

Gatimi sot nuk është tradicional sepse nuk është recetë shqiptare. Është recetë e të preferuarit tim Jamie 😊.

Do ju sqaroj hap pas hapi gatimin, servirjen dhe si do e ruaj yndyrën që doli nga rosa.

Përbërësit për marinimin e Rosës:

Rosë nga rrjeti i dyqaneve Natyral

Kripë, piper miks, spec i kuq (jo djegës)

Perime:

3-4 Karrota

2-3 trupa Selino

1 kokërr qepë e kuqe

1 kokërr e plotë hudhër

Përgatitja:

Rosa vjen e pastruar nga dyqani bashkë me të brendshmet, tamam siç do na e sillte gjyshja nga fshati 😊


Me një thikë të mprehtë bëjmë çarje të lehta në formë rombi mbi të gjithë rosën. Fërkojmë trupin e rosës sipas radhës me kripë, piper miks që e bluajmë në moment dhe spec të kuq pluhur. E vendosim rosën në pozicionin shpina lart dhe gjoksi poshtë 😊, kështu mishi i gjoksit nuk do thahet gjatë fazës së parë të pjekjes. Shtojmë 150 ml ujë ose një gotë të vogël dhe e vendosim rosën bashkë me të brendshmet në anësore të tavës në mes të furrës, në temperaturë 180 gradë për rreth 1 ore e 20 minuta.








Pas kësaj kohe, e nxjerrim tavën nga furra, shtojmë perimet e grira në copa të mëdha dhe e kthejmë rosën me gjoks përpjetë si rosë nga Vlora 😊



E pjekim dhe rreth 30 minuta të tjera me perimet, duke hapur derën e furrës cdo 10 minuta dhe me lugë hedhim mbi gjoksin e rosës nga yndyra që rosa ka lëshuar në tavë. Në këtë mënyrë mishi i gjoksit të rosës do qëndrojë i butë dhe “juicy” ose i lëngshëm siç thotë Jamie 😊.










Pas pjekjes e nxjerim rosën nga furra dhe e kalojmë në një tave tjetër. Nxjerrim perimet dhe të brendshmet veçantë duke patur mundësinë të kullojmë yndyrën që ka dalë nga gatimi i rosës. Me një pjesë të yndyrës unë gatova oriz (pilaf) dhe pjesën tjetër do e ruaj në ngrirje se siç thotë dhe Jamie me yndyrën e rosës mund të pjekësh patatet ose perimet me të shijshme ndonjëherë 😊.












Ja dhe servirja jonë. Po të ishte se do e haja vetëm orizin me rosë do ja kisha hedhur gjithë perimet mbi oriz, por duke qenë se janë dhe dy çunat që shijojnë i mbajta perimet veçantë për mua dhe bashkëshortin 😊. Rosa shoqëruar me pilafin dhe perimet e pjekura në lëngun e saj, një gatim aq festiv sa duhet renditur në listën e gatimeve kryesore që fillojmë e përgatisim përgjatë gjithë festave Nëntor – Dhjetor ose sa herë duam të impresionojmë të dashurit tanë 💓.

 Ju bëftë mirë.💓

















SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig