Thursday, November 23, 2017

Djathë nape në kushte shtëpie sipas Erijesës

Po po, djath i përgatitur në kushte shtëpie. Kur shkonim tek halla e mamit në Pojan gjatë fëmijërisë time gjithmonë kemi parë proçesin e rrahjes së gjalpit në tunx, apo përgatitjen e djathit me farë djathi ose mullëz qingji apo viçi. Asnjëherë nuk e kisha menduar se në shtëpinë time në Tiranë do të pregatisja djath nape siç preferoj ta quaj, në kushte shtëpie e gjitha në një orë. Po falë Erijesës e cila jeton në Fier dhe shfrytëzon të gjitha burimet e ushqimeve bio mësova që djathin për qejf, jo konsum të gjerë, mund ta pregatis dhe në shtëpi. Duhet vetëm qumësht lope dhe një luge limontos 😊.
Gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit unë në shtëpi përdor qumësht lope të cilën e bëj kos dhe i mbledh ajkën. Kur vjen mami Lika, ajkën e mbledhur e "rreh" në një proçes që mund ta postoj në të ardhmen 😊. Pra, si shumica nga ju kisha prodhuar kos dhe gjalpë në kushte shtëpie, por djath më erdhi dita vetëm dje 🤗.
Hapat janë shumë të thjeshtë dhe vështirësia zero. Mezi prita të kalonte 1 orë që të bësoja që në duart e mija do kisha 1 copë djath 😍. Nëse do e tentoni recetën të paktën të keni 5 litra qumësht ose 4,5 litra që kanë 3 shishe,që të dalë një copë e  madhe. Unë për fat dje kisha vetëm 3 litra, por e kisha ndarë mendjen që do e provoja. Proçesi i përgatijes më poshtë:

Përbërësit:
5 litra qumësht
1 lugë gjelle me limonstos
Kripë kokërr madhe për kriposje

Përgatitja:

SIç dhe ju thashë në fotot e mija ka 3 litra qumësht dhe unë përdora 1 lugë çaji limontos. Por për t’ju orientuar më mirë në përbërës vura sasinë ideale për ta provuar recetën.
Hedhim gjithë sasinë e qumështit në një tenxhere dhe e vëmë për të zjerë. Sapo qumështi merr valë hedhim limontosin, fikim zjarrin dhe trazojmë 3-4 herë me lëvizje rrethore.




Ndërkohë kemi bërë gati një napë ose një copë katrore 100% pambuk, të cilën e hapim mbi kullesën e makaronave për lehtësi. Derdhim gjithë masën e qumështit të prerë tashmë si në foto dhe lidhim fort cepat e napës në mënyrë që copat e bulmetit të lidhen fort dhe për të na dhënë në fund një copë të madhe djathi, jo gjizë 😉.



Pasi e lidhim napën, e kthejmë masën me kokë poshtë dhe për të lehtësuar proçesin e kullimit të hirës, mbushim një tas me ujë si në foto dhe e vendosim sipër. Dikur vendosnin gurë të mëdhenj per të kulluar djathi 😊.
E lëmë në këtë pozicion për 1 orë, po keni merak lëreni dhe 1 orë e gjys 🤗.


Djathi është gati. Shtojmë pak kripë kokërr madhe mbi pjatë, vendosim djathin sipër dhe prap pak kripë mbi djathë. Futeni në frigorifer dhe sipas Erijesës të nesërmen djathi do ketë marrë sasinë e nevojshme të kripës ☺.





  

 Më poshtë shijoni fotot a djathit me sfond një  nga pikturat e Bledit, gjysmës time ❤.

 Ja dhe yjet e mi duke e shijuar.
Po ju vendos dhe fotot që Erijesa mi nisi për të ma bërë më të kuptueshëm proçesin. Ju bëftë mirë.








SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig