Thursday, December 26, 2019

Liko Portokalli sipas Mami Likës



Kjo recetë të cilën ma keni kërkuar shumë prej jush, besoj do jetë dhe e fundit për 2019, një vit i cili në aspektin profesional, familjar, të miqësive dhe te ndjekësve ka qenë i mbarë. Vasilopita (ëmbëlsira që mban dhe emrin e babit tim) ka qënë receta me të cilën kam hapur blogun në 8 Janar 2019 dhe Liko Portokalli një nga gatimet më tradionale dhe të dashura të stinës mbyll këtë vit. Mbyllje me ëmbëlsi dhe me produktet e bahçes, likoja e portokallit është një “must“ në shtëpi. Ndonëse sot nuk qerasim më si dikur, kjo liko është ëmbëlsirë më vete në çdo kohë. Siç e kam theksuar në recetën Reçel Portokalli (kliko), kur të përgatisni dhe likon, lëkurën që do gërryeni mos e çoni dëm, por kthejeni në një supër esencë, të cilën mund ta përdorni gjatë gjithë vitit në përgatitje keku dhe biskota me shije portokalle. Po vijoj me recetën se në këtë sezon të ngarkuar nuk kemi shumë kohë për lexime.

Përbërësit:
2 kg portokalle

Për shërbetin
1 kg portokall i pastruar nga lëngu dhe farat, i shkuar në varg i kulluar
1 kg sheqer
700 ml ujë
Përgatitja
Portokallet i lajmë dhe me një rende të imët i heqim cipën sipër. Lëkurën e përfituar e bëjmë esencë sipas shpjegimit këtu.
Më pas portokallet i ndajmë në 4 copa dhe me një gërshërë gatimi presim fijet e bardha dhe shtrydhim lëngun dhe farat nëse ka.
Siç e kërkon dhe tradicionalja me një gjëlpërë ku kemi shkruar pe, fillojmë i mbërthejmë portokallet si varg, duke i lidhur fundet e tyre. Kjo mënyrë ndihmon që likoja portokallit të ruajë formën e bukur të palosjes në servirje. Vargjet i vendosim në një tas me ujë dhe e lëmë të paktën 1 ditë të plotë duke e ndërruar ujin disa herë gjatë ditës. Kjo do ndihmojë në nxjerjen e hidhërimës që ka lëkura.








Pas 24 orësh vargjet i ziejmë 2 apo 3 herë në varësi të hidhërimit që ka lëkura vetëm me ujë, 5 minuta nga pika e vlimit duke e derdhur ujin dhe rimbushur përsëri për zierjen e dytë. Më pasi vendosim vargjet në një kullesë dhe i lëmë të kullojnë për të paktën 1 orë. 
Pasi portokallet kanë kulluar i peshojmë ato. Unë do ju jap masat për 1 kg portokallë të kulluar. Ju më pas rrisni ose zvogëloni sasinë e sheqerit sipas peshës së portokalleve tuaja. Për 1 kg portokalle të kulluar shtojmë 1 kg sheqer dhe 700 ml ujë. I trazojmë dhe i vendosim për të zjerë pa kapak, në zjarr të mesëm të avashtë, derisa lëngu i likos të lidhet duke e provuar në një pjatë. Hedh pak lëng nga likoja dhe e ndan me lugë mes për mes. Nëse të dy anët afrohen me ngadalë pranë njtj likoja është bërë gati (pyesni mamatë ose gjyshet tuaja për këtë teknikë, ato do më kuptojnë shumë mirë J). Vendoseni likon të nxehtë nëpër vazo dhe i ktheni ato me kokë poshtë ose bëni proçesin e sterilizimit duke u orientuar këtu

Nga mot Gëzuar dhe qoftë 2020 një vit i bekuar për të gjithë shqiptarët. Ju dua  


















SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig