Romstek
apo Ramstek nuk di të them cila është fjala më e saktë, në internet ekzistojnë
të dyja, unë gjithë jetën time e kam dëgjuar “romstek” dhe ka qënë ndër gatimet
që mezi i prisja në dasma. Filloja me romstekun tim e vazhdoja me të mamit ose
kë të kisha pranë meje, duke i ofruar dhe gjithë pjatën e parë të mezes në këmbim 😀. Nuk e di pse
i kam pëlqyer kaq shumë, kur për hir të së vërtetës ime më që e njeh mjaft mirë
kuzhinën në restorantet që organizojnë dasma thoshte “nuk është gjëja më e mirë
që mund të hash” dhe për faktin që kur bëhen në sasi të madha vaji ku i ke
skuqur dhe për shkak të vezës me të cilën lyhen romstekët para skuqjes, nxihet
më shpejt e duhet ndërruar. Por ato kohë kur romsteku ishte elementi kryesor në
pjatën e mezesë në dasma kanë kaluar, ndaj dhe unë për vit të ri i gatova për
qejfin tim, sipas stilit të mami Likës për të risjellë një ushqim që nuk e kam
gatuar asnjëherë vet dhe për të cilën kisha nostalgji. Romstekët u pëlqyen nga
gjithë familja dhe i kam gatuar dhe dy herë të tjera që nga viti i ri. Rrinë
shumë të buta dhe është një version më i mirë i qoftes tradicionale. Meqë dolëm
tek qoftja tradicionale, romsteku sipas mami Likës nuk do hudhër. Mami Lika ma
përmendi këtë fakt si “të detyrueshme”. Dallimi kryesor i romstekut nga qofja më
tha, përveç skuqjes me miell, galetë dhe vezë është se romsteku nuk pranon
kurrsesi hudhër 🤔.
Pa hudhër le të jetë pra 😛.
Përbërësit për qoftet:
500
gr mish viçi i grirë
2
kokrra qepë
1
vezë
Erëza
(piper, rigon, spec i kuq, majdanos)
Galetë
Përbërësit për
skuqjen:
2
kokrra vezë
Miell
Galetë
Vaj
për skuqje
Përgatitja:
Grijmë
qepën, me majdanosin derisa qepa të jetë grirë mirë. Shtoni masën e qepës mbi
mishin e grirë, hidhni mbi to vezën, kripën, piperin, specin e kuq, rigonin
sipas dëshirës dhe një grusht galetë. Mblidheni masën si brumë. E mbështillni
me qese gatimi dhe e lini mishin të marinohet për të paktën 1 orë.
Hapi
i dytë është skuqja e romstekut. Mbi tavolinën e punës vendosim 3 enë, njërën
me vezë të rrahur, me miell dhe e fundit me galetë. Vendosim tiganin për skuqje
mbi zjarr mesatar, hedhim vajin dhe e lëmë kohën e mjaftueshme sa vaji të
nxehet. Mënyra sesi ta kuptoni kur vaji është gati provohet duke vendosur dorën
tuaj sipër tiganit dhe nëse ndjeni ngrohtësi vaji është gati ose më efikase për
fillestarët 😁 është:
vendosni bishtin e lugës së drurit në vajin e nxehtë. Nëse rreth bishtit vaji
fillon të lëshojë bulëza, vaji është gati për skuqje.
Japim forma romstekëve dhe një nga një i lyejmë
fillimisht tek mielli. Veprojmë kështu me gjithë masën e qofteve. Më pas i
marrim romstekët, i kalojmë në vezën e rrahur dhe në fund tek galeta. I
vendosim për skuqje me flakë mesatare, duke i lënë të paktën 3 minuta nga
secila anë. Në një pjatë shtroni letër duarsh dhe vendosni romstekët e skuqur.
Ja
dhe Zoi që mezi po pret pjesën e saj 🐺🐯😜.
Vijoni
kështu me skuqjen e gjithë romstekëve duke vendosur letra duarsh sa herë që
hiqni romstekët nga vaji për në pjatancë. Do shikoni vet që romstekët nuk është
se do thithin shumë vaj. Vajin e mbetur do ta derdhni.
Servirni
të ngrohtë me sallatë ose sipas dëshirës tuaj. Ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment