Vazhdojmë ende me rehabilitimin e pas darkës së Vitit të Ri :). Veçanërisht
kur në shtëpi ke kushuririn nga Italia me nusen shtatëzanë, duhet të sigurohesh
që kulaçi të dalë i shkëlqyer. Për këtë arsye marrim në telefon edhe mami Likën,
edhe mami Lidën (mamin e nuses shtatëzanë)
që të ruanim standartet e kulaçit :).
Meqë të dy mamat na dhanë të njëjtën recetë, vendosa ta quaj kulaçin
sipas tyre. Ky kulaç duhet të nderonte dhe prezencën e gjalpit të deles ardhur
posaçërisht nga Dukati Vlorës për ne :). Pjesa tjetër shoqëruese e kulaçit
ishte djath, ullinj, domate, kastravec e speca. Receta më poshtë.
Përbërësit
1 kg miell
500 ml kos
1 lugë kafe e prerë sodë buke
Kripë
5 lugë vaj ulliri
Përgatitja
Hollojmë kosin, pak më të trashë se dhalla e zakonshme. Hapim miellin,
hedhim kripën, sodën, vajin dhe zëmë brumin me kos si brumë byreku. Punojmë për
disa minuta me dorë. Lyejmë me vaj ulliri tavën ku do pjekim kulaçin dhe e
mbulojmë brumin me qese gatimi. Mbushim një tenxhere me ujë të nxehtë dhe mbi të vendosim tavën ku kemi vendosur brumin
e kulaçit. Mbulojmë me një pecetë dhe e lëmë brumin të vijë për të paktën një
orë. Kjo proçedurë që mban brumin e ngrohtë në këto ditë të ftohta dimri është
mjaft e nevojshme.
Pasi
brumi vjen, hapim me dorë dhe bëjmë sipër forma sipas dëshirës me pirun.
Pjekim në 180 gradë në fund të furrës, për rreth 40 minuta. Pas
pjekjes e mbështjellim kulaçin menjëherë me një pecetë dhe ashtu e mbajmë mbuluar dhe
gjatë servirjes. Ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment