Saturday, December 3, 2016

Frikase sipas mami Likës

Frikaseja është një gatim tipik për dimër. Në shtëpinë tonë mami na e ka gatuar që kur kemi qenë të vegjël. Frikaseja mund ta gatuhet me mish viçi të njomë, pulë fshati të freskët ose mish qingji, pasi gjithë shija e mirë i vjen më së shumti nga lëngu i mishit.
Kjo është një recetë për gjithë familjen. Hyn tek supat, por supat prej vërteti :). Unë e gatuaj shpesh gjatë dimrit dhe kur kemi frikase jam e qetë se dhe fëmijët janë të sistemuar me drekën. Është stres më vete kur ke fëmijë, të gatuash një pjatë që nuk e ha gjysma e familjes :).

Përbërësit për 5 veta
500 gr mish viçi
2 karota mesatare
2 patate mesatare
1 lugë gjalp

Për kremin
1 lugë gjalp
2 lugë miell
150 ml qumësht
1 kokër vezë
Kripë
Piper i zi
Piper i kuq
Majdanos
Përgatitja
Në tenxheren me presion hedhim një lugë gjalp, vaj dhe shtojmë mishin dhe perimet e grira. I trazojmë derisa të kaurdisen me njëra tjetrën.
Kur arrijmë këtë fazë, mbushim me ujë sa mishi të mbulohet dhe vendosim kapakun e tenxheres me presion.
Ndërkohë që zien mishi me perimet përgatisim kremin beshamel si zakonisht. Hedhim gjalpin në tenxhere, kur gjalpi shkrin, shtojmë miellin dhe trazojmë sa të marrë pakez ngjyrë. Hedhim një të kapur gishtash piper të kuq dhe e heqim nga zjarri tenxheren për 2 minuta përpara se t’i shtojmë qumështin e ftohtë në mënyrë që mos të na krijohen kokrra.
Vëmë mbi flakë dhe trazojmë beshamelin duke shtuar nga lëngu i mishit që ndërkohë ka zjerë derisa kremi të hollohet. Këtë masë e shtojmë tek tenxherja e presionit, rregullojmë me kripë e piper dhe e lëmë 2-3 minuta sa frikaseja të marrë valë. E heqim nga zjarri.
Rrahim një kokër vezë me pak lëng limon dhe ja shtojmë frikases, të paktën 5 minuta pasi është përfunduar për të evituar mpiksjen e vezës. Proçesi hedhjes së vezës në lëngun e nxehtë të frikasesë është si në çdo supë tjetër. Ju bëftë mirë.



SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig