Për shkak të formës së veçantë të këtyre byrekëve, po ja lë dhe emërtimin
në anglisht, pasi nuk di një fjalë të saktë për ta shqipëruar “byrek që
rrotullohen, tingëllon çuditshëm :). Rrotullohen ose jo, kjo pjatë do ju sjellë
shumë pranë kuzhinës aziatike. Shoqja ime Ana, mi solli ndërmend t’i provoja këto
byreçka me perime, tek e dëgjoja sesa me qejf i kishin ngrënë çunat e saj, por
kur Ana renditi perimet, e dija që çunat e mi do më shikonin shtrembër kur t’i
gatuaja. Jo çdo pjatë që gatuhet në shtëpi, duhet detyrimisht t’i pëlqejë çunave
:). Ndaj përveshim mëngët e fillojmë nga puna, fillimisht me zënien e brumit të
byrekut, me qëllim që brumi të rri pak para se të hapim petët.
Përbërësit për 12 byreçka
250 gr miell
½ e një lakëre të bardhë mesatare
1 kokërr qepë
2 karrota
Vaj, kripë
1 filxhan kafe misër i zjerë - opsionale
½ luge çaji salcë soya ose Worcestershire – opsionale
½ lugë çaji krem açeto balsamik - opsionale
Përgatitja.
Pasi
zëmë brumin për byrek, grijmë perimet. Më pasi i vendosim në një tenxhere ku
kemi shtuar vaj dhe i kaurdisim në flakë mesatare. Ana i kishte hedhur më tepër
se një kokërr qepë, por unë nuk doja të rrezikoja mos të mi hante as bashkëshorti
:) dhe meqë devijuam nga receta e Anës, le t'i bëjme recetës “prekjet” Bonbon
:).
Paskam gjysëm kanoçe me misër të zjerë në frigorifer. Perse mos t’ja
hedh, ushqimet aziatike e pranojnë këtë përbërës :). Shtojmë dy kombinime salcash që u hidhen gatimeve aziatike :), açeto
balsamik të cilën unë e kam në formë kremi dhe salcën worcestershire, meqë më
kishte mbaruar salca soya :). Të gjitha këto salca i gjeni në të gjitha
supermarketet e mëdha në vend. Përfunduam dhe me rregullimet Bonbon :). Hedhim
kripë dhe i heqim përimet nga zjarri, pasi janë kaurdisur në total jo më shumë
se 10 minuta, pa kapak, duke i trazuar herë pas here.
Hapim petët si zakonisht për byrek. E ndajme petën më dysh. Në fakt, Ana më kishte thënë ta ndaja një petë në 3 pjesë, por nuk ja kisha vënë veshin
siç duhet :))).
E
shtrojmë gjysmën e petës mbi banakun e punës. Hedhim harxhën me lugë. Me një
furçë lyejmë anësoret e petëve me vaj. Palosjen dhe rrotullimin e petës e keni
të ilustruar me foto. Pasi
mbarojmë me të gjithë brumin, vendosim byrekët në nje tepsi, i lyejmë sipër me
vaj. I pjekim në mes të furrës në 220 gradë, derisa të marrin ngjyrë të artë.
Të sapo dala nga furra.
I mbulojmë për 10 minita, përpara se t'i servirim.
Përveç djalit të vogël, u bëmë 3 në familje që i shijuam shumë këto
byreçka :). Ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment