Për Vit të Ri, përveç pulave të detit, ka lezet dhe pak mish qingji
:). Dhe kur qingjin e blen vet, të
brendshmet e tij, mamaja ime i bën gjithmonë kukurec dhe kukurecin tavë me qepë
të njoma. Kukureci është një lidhje e zorrëve të qingjit, ku brenda futen plënci
dhe gjëndrat. Ndërkohë që shkruaj, mami Lika rrëfen :).
Sesi mami Lika lidh vargun e kukurecit, nuk ja u demostroj dot se ma solli gati nga Fieri, por dhe
kur jam në Fier, unë nuk i ofroj as gishtin që nevojitet si çengel, në mënyrë që
mami Lika të punojë me lidhjen e tij. Premtoj që tek qingj i radhës për Pashkë, ta filmoj proçesin :).
Më duhej të jetoja disa dekada të jetës time, përpara se të lija mendjen pas tavës së kukurecit. Edhe fëmijë, edhe
goxha e rritur, siç besoj të gjithë ju, kur shihja të brendshme, largohesha e
tmerruar :))). Por sa më shumë rritemi, aq më shumë kthehemi tek ushqimet tona bazë
dhe tradicionale.
Mami Lika, e kishte bërë gati “ndërtesën” apo gjellën e tavës, ndërkohë
që unë nuk isha në shtëpi, por pa merak se do e shpjegoj shumë qartë :).
Përbërësit
Gjysëm kg qepë të njoma
1 tufë kopër
4 thelpinj hudhër
1 lugë gjelle miell
1 lugë gjelle spec i kuq pluhur
Kripë, piper
Përgatitja
Pastrojmë dhe grijmë qepën e njomë. E kaurdisim për 3-4 minuta në
tigan. Shtojmë koprën e grirë, thelpinjtë e hudhrës, dhe lëmë në zjarr për ndonjë minutë.
Hedhim specin e kuq dhe miellin, trazojmë derisa masa të bëhet uniformë. Shtojmë
ujë avash avash, duke përzjerë. (2 gota
ujë). Rregullojmë me kripë.
Kukureci është i zjerë më parë në ujë me kripë, për rreth gjysëm
ore. Kësaj tave i shtohet dhe mëlçia e bardhë dhe kjo e zierë bashkë më
kukurecin.
E
presim kukurecin në copa. Hedhim mbi to gjellën me qepë të njoma. Shtojmë pak ujë
tek tigani dhe ja hedhim përsëri tavës. Pjekim në fund të
furrës, në 250 gradë, për 40 minuta.
Serviret e nxehtë :). Ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment