Këtë fundjavë kemi ngrënë
vetëm gatimet e nëna Likës. Dhe meqë nëna Lika “is in town” :), e lodhëm pak për
të na bërë ca receta tipike që vetëm ajo i qan. Rosnica është një gjellë
tipike e Myzeqesë dhe mami Lika e bën fiks siç e ka mësuar gjyshja e saj. Shija
e rosnicave është shumë e veçantë dhe nuk ka myzeqarë që nuk e ka provuar nga duart e gjyshes :). Për të bërë rosnicat
tipike dhe me shijen e duhur duhen vezë të freskëta dhe pule fshati. Pulën e fshatit në mes të Tiranës siç e kam përmendur
edhe më parë, na e zëvendëson në mënyrë të përkryer pula e Radostinës :)
Përbërësit
300 gr miell
2 vezë fshati
1 filxhan vaji vegjetal
1 pulë
1 lugë gjalp
Kripë
Piper
Përgatitja
Në një tavë hedhim miellin
dhe vezët dhe fillojmë e punojmë me duar, duke e fërkuar masën në mes të
duarve, derisa të arrijmë ta bëjmë miellin kokriza. Nëse mielli nuk njomet i tëri
me vezët, i hedh një grushtë ujë.
Në një tigan hedhim vajin,
shtojmë rosnicat dhe trazojmë gjatë gjithë kohës rreth 15-20 minuta derisa rosnicat
të marrin ngjyrë arre. Siç më këshilloi mami Lika tek përzieja rosnicat,
trazojeni gjatë gjithë kohës duke mos e lënë rosnicën të flerë në një vend :), këshilla
e mjeshtres :)
Vendosim pulën e prerë në
copa në një tenxhere pa pikë yndyre, që të thaj lëngjet e veta dhe e trazojmë
derisa mishi të marrë ngjyrë. Mbushim me ujë dhe hedhim kripën përpara se mishi të filloj të ziejë
Kur mishi të jetë zierë, hedhim rosnicat dhe e lëmë të ziejë derisa rosnicat të trashin lëngun. Kjo proçedurë zgjat rreth 10 minuta. Shtojmw gjalpin dhe piper sipas dëshirës. Ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment