Personalisht më pëlqen shumë
të miksoj erëzat. Shoqja ime e fëmijërisë Juljana, e cila jeton në Canada është
një guru për erëzat, origjinën, miksimin e tyre dhe çdo gjë që i bën mirë shëndetit
dhe bukurisë. Sa herë që gatuaj recetën e famshme “chicken curry” asnjëherë nuk
kontrolloj listën e erëzave që duhet të përfshijë, pasi çdo përzierje e këtyre
erëzave vetëm shton shijen e veçantë gatimit tuaj. Këtë herë unë kam zgjedhur
kofsha të vogla pule për ta sjellë recetën, por në përgjithësi përdor gjoksin e
pulës së prerë në kubikë.
Shoqëruesi ideal i “chicken
curry” sipas traditës është orizi basmati. Vetë fjala basmati do të thotë
“aromatic” apo “fragrant”, ndaj dhe orizi ka një aromë shumë të fortë të arrorëve,
ndonjëherë mua më duket dhe si aromë e rëshirës së pishave :), ndjesitë mund të
jenë të ndryshme.
Në familje e pëlqejmë të
gjithë basmatin, por nuk është se e gatuajmë shpesh, më shumë mbetemi tek orizi ynë tradicional.
Përbërësit
5-6 kofsha pule të vogla
1 kokër qepë
2-3 thelpinj hudhër
100 ml domate pure
Kerri
Koriander
Kumin pluhur
Xhinxher pluhur
Kanellë
Fare kopëre (fennel seeds)
Piper të kuq
Piper të zi
1 lugë çaji sheqer kaf
Për orizin
2 kupa oriz basmati
3 kupa ujë
Kripë
1 lugë gjalp
Përgatitja
Nxjerim mbi banakun e punës
gjithë erëzat dhe mishin. Grijmë qepën dhe hudhrat dhe i hedhim në një tenxhere
me vaj. Mbi to vendosim kofshët e pulës dhe shtojmë erëzat me radhë nga
një të kapur gishtash. Trazojmë dhe pasi pula me qepën të ketë marrë ngjyrë
shtojmë domaten pure, ujë sa mishi të mbulohet. Rregullojmë dhe kripë, hedhim sheqerin dhe lëmë
të ziejë në zjarr të avashëm për rreth 30 minuta.
Në një tenxhere tjetër
përgatisim orizin basmati. Basmati duhet shpëlarë përpara se ta hedhim në ujin
që zjen, në mënyrë që të largohet niseshteja e tepërt. Unë harrova ta bëj dhe përsëri
orizi më doli i shkoqur :). Masa e
zierjes së basmatit është 1 kupë basmati, 1 e ½ kupë ujë.
Këshillë: kripën për orizin do e hedhim në ujë përpara se të shtojmë
orizin dhe do e rregullojmë sasinë e nevojshme të kripës në këtë moment. Nëse
shtojmë kripë për të rregulluar shijen në fund, orizi mund të mos e thith dhe të
na dalë i kripur.
Në ujin që zien hedhim
basmatin, një lugë gjalp dhe e lëmë në flakë të ulët.
Një sekret që ma ka mësuar Juli, nga shoqja e saj Indiane Azy, që
orizi basmati të dalë i shkrifët, kur e ka pirë pothuajse të gjithë ujin, e ulim flakën në minimum, e mbulojmë me një pecetë dhe kapak dhe e lëmë të
gatuhet në këtë mënyrë për 3-4 minuta, pa trazuar asnjëherë.
E lini orizin në qetësi pas
këtij proçesi për disa minuta, pastaj me një pirun e shkriftoni. Rezultatin do
e shikoni në foto.
Ndërkohë që orizi është gati
dhe pula ka përfunduar. Servirni dhë ju bëftë mirë.
No comments
Post a Comment